Monday, June 23, 2014

Aonang, Krabi - Day 4 (Emerald Pool)

Akhirnya sampai jugak part Day 4..hehe
Actually hari ke 4 kitorang sepatutnya check out dari Aonang Goodwill dan check in kat Eco Inn..tapi malam tu hubby cakap macam malas nak check out sebab pagi esoknya kitorang plan nak ke Emerald Pool..macam kelam kabut pulak kan kalau nak check out sini,check in sana...ok la i ikut je..

So, melepas peluang nak stay kat Eco Inn..Eco Inn ni hotel baru..cantik sangat bilik dia, pon ada bathtub..masa booked haritu diorang bagi THB800..means berbaloi kalau uolls nak stay situ..

9pagi kitorang dah ready nak ke Emerald Pool..
lepas survey & bincang, i & hubby setuju nak ke sana naik motor..
Orang kat sana cakap dari Aonang ke Emerald Pool ambik masa dalam 1jam lebih jugak..
baru mencabar uollss..*pengsanlamacamni*

before tu wajib breakfast dulu..
hubby dengan pulut ayam

i dengan nasi beriani..sedaap sangat

Tada!
dalam pukul11 kitorang pon sampai..
Alhamdulillah kitorang tak sesat..sebab kitorang banyak stop tanya orang betul tak ni jalan ke sana..
aku tak pernah naik motor lama2..rasa macam nak patah tulang..hahaha


with cintahati


welcome to emerald pool!

nak masuk kena bayar ye
THB100 untuk kanak2
THB200 untuk dewasa

masuk2 je dah nampak ni..cantik sangat..
tapi ni bukan pool yang kita tunggu2 tu..
nak ke pool tu kena jalan kaki masuk lagi dalam..macam masuk hutan..seram la jugak..

ini la dia emerald pool
Subhanallah
jernih sangat air dia

tuan belog yang tak sabar nak mandi

memang berbaloi dok atas motor lama2..hehehe
tapi kat sini bahaya sikit sebab licin..hati2 before turun ke pool

best 

before nak kuak lentang, menyelam, terapung kita ambik pic banyak2 

masa ni kitorang naik sebab nak ke Blue Pool
jalan punya jalan tetap tak sampai2 blue pool..dah la masuk hutan..i cakap kat hubby jom patah balik je..
i tak larat..hehehe so melepas tengok blue pool..

Blue Pool - , Krabi
ini kot rupa blue pool
kredit to trekearth

sambung balik mandi

jernih kan air dia..
kalau ke Krabi jangan lupa singgah sini ye..
Kalau korang tak nak naik motor boleh je book dengan agent..
ada je pakej ke Emerald Pool..THB800-THB1000 per person kalau tak silap..tapi setengah hari je..
dari 8.30am-11.30am.. tapi macam tak best je sebab dalam masa berapa jam tu korang akan dibawa ke 3 tempat..tak puas la nak enjoy..
* Emerald Pool
* Hot Spring
*Tiger Cave Temple

Kos ke sana dengan motor:
THB150 : sewa motor
THB150: minyak pergi balik
THB400 : entrance fee untuk 2 orang
Makan : ikut perut

Emerald Pool memang best!jangan tak pergi ye

Bersambung...

Wednesday, June 18, 2014

Aonang, Krabi - Day 3

Eh dah sebulan lebih dah tapi baru update hari ke 3..hahahaha..

Actually plan kitorang, hari ke 3 nak check in Aonang Goodwill Hotel..
Hari ke 4 check in Eco Inn pulak..
so pagi tu check out dari Aonang Smile..

rupa2nye owner Aonang Smile Hotel (Day1 & 2) & Aonang Goodwill Hotel (Day3) orang yang sama..
dia seronok bila tau kitorang check in Aonang Goodwill pulak..
tak ingat nama dia, tapi orang nye baik..
so pagi tu dia volunteer nak hantar kitorang ke Aonang Goodwill..
rezeki jangan ditolak..hahaha nak jalan jauh jugak uolls..

sesi beramah mersa..hahaha

@ lobby
ambooi  pencahayaan dahsyat ni..

 sampai2 boleh check in dah..sukeee!

bersih & luas

dah owner pon sama, of coz deco pon nak sama

tapi kat sini ada bathtub..aww suke sangat!

with my love

lunch

tak ingat nama kedai..tapi food dia biase2 je..

perut dah kenyang..balik tidooo..
hari ke3, tak ada aktiviti sangat..so lepak bilik je..

bangun tido je tengok hujan lebat..
view dari bilik, nampak Haleeva Hotel..Haleeva pon cantik tau..kalau tak silap around THB750..

bangun tido, makan lagi..
nasib baik bawa maggi siap2..

After Maghrib, kitorang keluar jalan2..
plan nak cari motor sewa..

comel tuktuk tu..
baju I LOVE KRABI = THB100

next mission kitorang, cari sim card..
jangan risau..ada jual kat 7e..
make sure korang suruh dia pasangkan & active kan siap2..

Thai Sim Card = THB 49

settle semua, nak cari motor sewa pulak..

ini dia motor sewa kitorang kat sana..
actually banyak lagi design comel2, tapi kitorang pilih yg ni..
24hours = THB150
tapi minyak sendiri ye..oo ye, kalau nak sewa kena bagi diorang pegang passport..kalau tak bagi, diorang tak bagi sewa..nak tak nak kena bagi gak..tapi sorang punya je la

malam tu kitorang merempit

sebab best kita up 2 pic..hehe

pulut ayam for hubby

macam biasa la..pancake

ini dia makcik yaminla

pancake banana chocolate
sedap!tak tipu

malam tu dinner kat Arnijj Thai Food

hubby makan ni je..eh u diet ke ape?

i punya..xsedap..
THB70

teh ais pon xsedap

dah kenyang, terus jalan2..jumpa Tesco..ape lagi shopping ape yang patut

keluar Tesco hujan lebat..
kata mat rempit, hujan pon hujan la..redah jugak la..

balik, mandi & tidooo..



Thursday, June 5, 2014

Aonang, Krabi - Day 2

Hari kedua kitorang bangun awal coz nak join trip ke Phi Phi Island ..

tengok cuaca cantik je..

pagi yang nyaman


breakfast kat bilik..makan pon simple2 je..kang nak naik boat tekeluar pulak kalau makan banyak..

before tu nak explain sikit pasal pakej ni
nama pakej PHI PHI ISLANDS (9am-4.30pm)

Antara Pulau-pulau yang akan dilawati:
Bamboo Island
Maya Bay
Monkey Bay
Lohsamah Bay
Pileh Bay
Viking Cave
PhiPhi Don
Runtee Bay

Trips ni termasuk :
Hotel Transfer
Drinking Water
Lunch
Insurance
Fresh Fruits
Life Jacket, mask & Snorkel
Professional Guide

are you ready??

pukul8.30 agent akan pick up kat depan hotel..

hubby& wifey

diorang jemput naik tuktuk tapi yang saiz besar punya tu..

setiap orang akan dapat sticker untuk tampal kat baju..
warna sticker ikut pakej masing2..
senang nak cari kalau hilang kan..hehehe

before naik speedboat

yang kat belakang tu namanya long tail boat..
kalau korang jenis yang nak hayati pemandangan boleh naik ni ye..sebab agak slow sikit..

dalam speedboat..
cantik & bersih boat dia..baguz..

pakej yang kitorang ambik ni juz ada dalam 25 orang je..so takda la sesak sangat dalam boat tu..
masing2 dapat duduk selesa..
budak yang pakai baju biru tu professional guide kitorang..
nama dia Him

Chicken Island
pic ni bukan aku punya..credit to www.krabieasytour.com
sini kitorang tak pergi..lalu je tengok..

Bamboo Island

itu la rupa speedboat yang kitorang naik
masa ni kat Bamboo Island..

Cuaca panas sangat masa ni..tak mandi pon

so kita selfie je la

macam cantik je gambar ni..hehehe

next kita ke Viking Cave
Cantik sangat air laut kat sini..terpaku mata tengok..

tempat ni wajib datang ok..

cantik kan laut dia..
kat sini boleh snorkeling gak

Next kami ke Maya Bay
Maya Bay ni kalau tak silap tempat berlakon filem The Beach..

yeahhh i'm here!!

kat sini boleh mandi..tapi cuaca panas sgt masa ni

feeling2 romantik sangat ni=)

us =)

dah puas main air jom ke Monkey Bay

kat sini kitorang stop sekejap je..
si Him ni tengah bagi monyet2 tu makanan &minuman..
pandai pulak minum air oren ye


Perut dah lapar..
so diorang bawa pergi Phi Phi Don..
Phi Phi Don ni macam perkampungan..kat sini ada sekolah, balai polis, hospital & macam2 lagi..

Teruja sangat muka i nampak makanan..
eh sibuk je kan minah tu..hehehe

penuh pinggan..bila nak diet ni..

ini dia lauk kami untuk lunch hari tu..
sedap sangat..lagi2 sup tu..aduhh meleleh air liur tengok..
tapi yang penting HALAL

lepas makan, rest kami terus naik boat..
Time for snorkeling..tak ingat kat mana kitorang snorkeling ni..hehehe
cantik sangat dapat tengok hidupan laut..tapi kat sini ombak kuat sikit..

dh puas snorkeling, naik boat dan balik..
elok la balik..tudung pon dah kemek..hahaha

Actually ada lagi pulau2 yang pergi, tapi banyak sangat pic nye..cukup la kan..

Malam tu kitorang jalan kaki cari pancake Yamilah ni..nasib baik jumpa..
Dari Hotel kitorang jalan dalam 5-7minit gak nak ke sini..
kurus i kalau macam ni tiap2 hari

Banyak kedai jual pancake, tapi kedai makcik Yaminlah ni gak yang orang serbu

kat sini gerai2 dia atas motor je..
harga dia murah sikit berbanding kedai kat area hotel

dapat gak merasa pancake Yaminlah ni..
memang sedap..aku try gak kat gerai lain, tapi tetap tak boleh lawan makcik ni punya..

Pancake Banana Nutella
THB35
so korang jangan lupa cari kedai Pancake Yamilah ye..gerenti sedaap

time for dinner
dah kenyang balik tidoooo..