Wednesday, May 28, 2014

Aonang, Krabi - Day 1

Sawadee kaa?
Sabai dee mai?

amboooi..mentang2 baru balik Thailand..over tau..aku baru balik bercuti..tak gi jauh pon..gi Krabi je..kitorang gerak dari Penang 13Mei &balik 17Mei..Alhamdulillah semuanye selamat..risau jugak la masa nak gi tu, kan seminggu before tu Hatyai kena bom..mana i tak risau..

Plan nak ke sana naik train, tapi plan bertukar, kami naik van..lebih cepat, senang & selamat..

2days before tu kitorang dah tukar duit siap2..untuk korang yang plan nak ke sana, aku nasihatkan tukar duit korang kat Malaysia coz kalau tukar kat sana jauh jugak bezanya..rugi je kan..

kitorang tukar dekat changlun, kedai kopi je pon, nama tak ingat, tapi kat area CMart Changlun..

our van
percaya x yang kitorang gerak dari Penang 5pagi..tapi i ok je..lagi cepat sampai laaagi i suke..
transport ni kitorang booked dengan agensi kat Penang..
Harga tiket pergi balik : RM130 seorang

A.G EXPRESS SERVICES
33-G-09, Prangin Mall,
Jalan Dr. Lim Chwee Leong, 10100 Penang
Tel: 04-2629005

puas hati dengan servis diorang, van cantik, bersih &driver pon ok *walaupun driver tu lupa nak pulang baki duit wakaka*

pick up point kami kat Stesyen Bas Sg. Nibong..
Masa ni kitorang je yang ada dalam van tu..ahkak sukkkeee..
masa ni je la, pastu dia bawa kitorang satu Penang pergi ambik yang lain..

7.20am sampai R&R Bukit Kayu Hitam..masa ni driver minta semua serahkan passport untuk isi kad putih..penat je i tulis..last2 diorang yang buat..setiap satu passport kena bayar RM2..
RM1 untuk upah orang yang isi kad putih..
RM1 lagi untuk Imigresen Thailand..

Imigresen Malaysia

lepas Imigresen Malaysia naik balik van ke Imigresen Thailand untuk cop passport
Then teruskan pejalanan ke Hatyai

Around 9.15 waktu Malaysia kami sampai Hatyai, tapi waktu Thailand baru 8.15am..so after this dah boleh tukar waktu kat jam ye..

sampai Hatyai, kami stop kat new agent..semua ni A.G Express Services dah aturkan..
Means Penang - Hatyai : A.G
Hatyai - Krabi : New Agent (N.C.W Tour)

FYI tiket van kitorang hanya Penang - Krabi..
Jangan tersilap ye..Krabi tu satu town je, tempat yang kitorang nak pergi tu namanya Aonang..
So, masa kat NCW ni kitorang terus beli tiket pergi balik..
Krabi - Aonang
Aonang - Krabi
THB240/person 

*untuk lebih mudah, korang anggap je la THB240=RM24..sebab aku xtau nak bagitau amount yg sebenarnye..hehehe*

perjalanan Hatyai - Aonang ambik masa 4-5jam..kami gerak around 9.20am
lama ooii dok atas van..

Dalam perjalanan kami singgah R&R Trang..
ada makanan HALAL

tapi dalam banyak2 lauk, ayam masak kunyit je jadi pilihan..
yang lain tak berapa nak menyelerakan..hahaha

rest kejap kat pokok ni

Lenguh jugak dok lama2 dalam van..dah la van siam tu tak berape nak best..dengan aircond xkuat.. Pukul1.50pm macam tu kami sampai Krabi..Kat sini driver akan turunkan pelancong yang hanya nak ke krabi..Ada pasangan mat salleh ni yang juz beli tiket untuk  ke Krabi je,diorang diminta turun..tapi diorang nak ke Aonang, so nak tak nak kena beli jugak tiket ke Aonang..ataupun korang nak naik public transport..

So, guys yang nak pergi Krabi make sure korang tau destinasi korang yang sebenar ye..

Akhirnya, around 2.40pm kami sampai destinasi kami, Aonang, Krabi…yeaaahhhh!!!!!!
Penat naik van tadi hilang bila tengok air laut yang cantik sangat tu..
Korang boleh request nak stop kat mana..so kami stop depan McD..tapi McD nye TAK HALAL ye

sebab bus stop comel, kita up 2 pic..

Misi berikutnya cari Hotel..hehehe..

Kitorang memang tak booked hotel lagi masa tu..saje la,mana la tau, dalam website cakap dekat dengan laut, gambar pon cantik, tapi yang sebenarnye hareeemmm.. tapi kitorang ada la list kan hotel2 yang kitorang dah survey..so kitorang decide sampai sana baru la cari hotel..lagi2 masa tu low season..so rasanya cari hotel xda masalah kot.. dalam van tu ada jugak pasangan melayu, diorang pon macam kitorang tak booked hotel lagi..so hambek kau, masing-masing mulakan misi masing2..

Lastly, setelah kitorang buat penilaian, kitorang stay kat Aonang Smile Hotel..
Harga pun murah, bilik pon bersih,besar & paling penting kawasan dia strategik sangat..dekat dengan semua
Kami booked 2 malam dulu..lagi 2 malam kita cari hotel lain..

ini la rupa bilik nye..
semalam THB700.. kalau peak seoson mahal sikit kot
bersihkan bilik dia..ok la..sesuai dengan harga nye..

toilet

anak gajah

peti ais pon ada..ok la kan

ada aircond jugak

view dari bilik

ok puas hati

lepas mandi &rest, kitorang keluar jenjalan

with hubby

siang pon diorang buka kedai

sambil jalan sambil survey pakej..
kalau korang pergi Aonang Krabi jangan lupa join pakej ye..
ada banyak pakej..ada Phi Phi Island, 4Island, Hong Island & banyak lagi..

so kami decide nak ambik Phi Phi Island kat diorang ni..
CHOKPAISAN ANDAMAN nama agent ni
tips untuk yang tak tau, before beli korang survey dulu..ada tempat aku tanya THB1250, ada THB1100..
tapi dengan diorang ni aku dapat THB1000..
so jangan tertipu ye..kalau peak seoson maybe lagi mahal kot..

dah dapat pakej, baru senang hati..so jom sambung jenjalan..

makan aiskrim depan laut

tenang je laut

depan atm
tips untuk korang jugak, kalau nak ke luar Malaysia, jangan lupa aktifkan PENGELUARAN ANTARABANGSA ok..so bolehlah korang cocok duit kat atm..

tongkat je xda

sweet soulmate..auwww

my syg

dah penat jalan, jom cari kedai makan..
jumpa kedai ni..dekat dengan hotel kami..siap ada bendera Malaysia kan..bangga iollss
BERSENANG SENANG THAI FOOD

seronok ye 

nasib baik ada monopod ni..banyak pic bedua

our dinner
makanan kat Krabi ni boleh tahan gak harga dia..maybe kawasan pelancong kan..

dah malam

malam tu takda aktiviti lagi..so kitorang keluar jenjalan kat Night Market..dekat je dengan hotel

comel-comel souvenir kat sini..tapi tahan dulu nak beli..

cute kan pic tu

sabun

paling bekenan beg ni la..hubby suruh beli, tapi puas aku pk, last2 tak beli pon..hahaha

dah penat meronda, kitorang balik bilik tido..esok nak bangun awal..

bye




4 comments:

  1. wah bestnya.. t bgth jumlah dibelanjakan naaa =)

    ReplyDelete
  2. thanks for coming by my blog. www.mymomsbest.us love your posts. so many nice pics. :D

    ReplyDelete
  3. I follow your GFC sherry. :D

    namesherry.com

    ReplyDelete