Wednesday, December 31, 2014

Pinocchio Korean Drama -피노키오


Pinocchio Drama

As a child, Ha-Myeong (Lee Jong-Suk) grew up in a family with his firefighter father, mother and older brother. Ha-Myeong and his older brother (Yoon Gyun-Sang) both possess higher than normal intellect and are proud of their father. A fire at a waste facility though destroys his family. His mother dies a short time later and Ha-Myeong ends up being scooped out of the ocean by an unknown man (Byun Hee-Bong).
The man that pulls Ha-Myeong out of the ocean is the grandfather of In-Ha (Park Shin-Hye). In-Ha's grandfather believes Ha-Myeong is his eldest son Dal-Po, who died 30 years ago. Ha-Myeong is then adopted by In-Ha's grandfather and his name is changed to Dal-Po. In-Ha and Dal-Po now live together as uncle and niece, although they are in the same age range. In-Ha has a Pinocchio Syndrome. Whenever she lies she gets the hiccups. In-Ha and Dal-Po get along well until Dal-Po learns that In-Ha's mother (Jin Kyung) is the reporter that covered the waste facility fire that destroyed his family. Dal-Po tries to distance himself from In-Ha, but he also develops feelings for her.
Years later, Dal-Po and In-Ha's family are now living in Seoul. In-Ha attempts to become a reporter like her mother. In-Ha meets her mother for the first time in years at a job interview for MSC Broadcasting Station. Her mother is the person giving her the job interview. In-Ha though fails the job interview. Her mother rejects her because of her Pinocchio Syndrome.
Dal-Po is now driving a taxi to support their family. One day, Dal-Po meets In-Ha's mother and decides to become a reporter.

ENJOY!

ep 20

will update latest episode!

Monday, September 8, 2014

Mengecewakan -PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN PENGUASA KASTAM GRED W41


Siapa yang dapat panggilan exam online SPA penguasa kastam gred w41???
aku salah sorang nye la..masa dapat tu memang seronok la kan..tapi pelik jugak, boleh ke buat online..
kalau calon 100 orang xpe gak..ni tak calon berpuluh puluh ribu..

Sabtu hari tu, pagi2 lagi aku dah ngadap pc..semangat nak jawab la kata kan..yang menyakitkan hati, dari pukul9 tunggu tapi soalan langsung tak keluar..dalam pukul 10 baru la dapat jawab seksyen A..bertambah geram bila dah jawab dah soalan tu tapi still cakap xjawab..apakah??

REDHA je la..

Next seksyen B..macam tadi gak..tunggu nak keluar soalan bukan main lama & situasi sama gak..dah jawab tp cakap tak jawab..MACAM PELIK JE?

Pic bawah ni pulak lepas aku dapat jawab seksyen B.Alhamdulillah jugak la aku dapat gak jawab..ada yang langsung dari pukul9 tak jawab..tak kesian ke?



Then tunggu la untuk ke seksyen C..geram gile okey..sampai pukul2.40 kot aku tunggu..langsung tak keluar soalan..masa tu memang semua binatang keluar kat mulut aku..bahahaha..so A & B jawab, C tak..acaner tu labu???
At last, hubby cakap tutup je la..perut pon dah lapar..mari la kita makan & jalan2..


ini pulak pscreen dari fb SPA..banyak lagi komen..

ini pulak memo baru yang SPA hantar..hmm tengah pk nak buat ke tak..

Bagi aku la, tak perlu kot exam online ni?untuk ape sebenarnye?panggil interview terus kan senang..
kalau nak buat gak, buat la bperingkat2 ataupun manual macam dulu..laaagi senang



Monday, July 14, 2014

Al-Fatihah Untuk Nenek

Al Fatihah buat Arwah Nenek

(بِسْمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِــيمِ (١
(ٱلْحَمْدُ ِللِه رَبِّ ٱلْعٰـلَـمِـينَ (٢
(ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِــيمِ (٣
(مَـٰـلِـكِ يَوْمِ ٱلدِّينِ (٤
(إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْــتَعِــينُ (٥
(ٱهْدِنَا الصِّـــٰرَ طَ المُسْـتَـقِــيمَ (٦
صِــرَ ٰ طَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ
(ٱلمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا ٱلضَّــٓالِّينَ (٧

Monday, June 23, 2014

Aonang, Krabi - Day 4 (Emerald Pool)

Akhirnya sampai jugak part Day 4..hehe
Actually hari ke 4 kitorang sepatutnya check out dari Aonang Goodwill dan check in kat Eco Inn..tapi malam tu hubby cakap macam malas nak check out sebab pagi esoknya kitorang plan nak ke Emerald Pool..macam kelam kabut pulak kan kalau nak check out sini,check in sana...ok la i ikut je..

So, melepas peluang nak stay kat Eco Inn..Eco Inn ni hotel baru..cantik sangat bilik dia, pon ada bathtub..masa booked haritu diorang bagi THB800..means berbaloi kalau uolls nak stay situ..

9pagi kitorang dah ready nak ke Emerald Pool..
lepas survey & bincang, i & hubby setuju nak ke sana naik motor..
Orang kat sana cakap dari Aonang ke Emerald Pool ambik masa dalam 1jam lebih jugak..
baru mencabar uollss..*pengsanlamacamni*

before tu wajib breakfast dulu..
hubby dengan pulut ayam

i dengan nasi beriani..sedaap sangat

Tada!
dalam pukul11 kitorang pon sampai..
Alhamdulillah kitorang tak sesat..sebab kitorang banyak stop tanya orang betul tak ni jalan ke sana..
aku tak pernah naik motor lama2..rasa macam nak patah tulang..hahaha


with cintahati


welcome to emerald pool!

nak masuk kena bayar ye
THB100 untuk kanak2
THB200 untuk dewasa

masuk2 je dah nampak ni..cantik sangat..
tapi ni bukan pool yang kita tunggu2 tu..
nak ke pool tu kena jalan kaki masuk lagi dalam..macam masuk hutan..seram la jugak..

ini la dia emerald pool
Subhanallah
jernih sangat air dia

tuan belog yang tak sabar nak mandi

memang berbaloi dok atas motor lama2..hehehe
tapi kat sini bahaya sikit sebab licin..hati2 before turun ke pool

best 

before nak kuak lentang, menyelam, terapung kita ambik pic banyak2 

masa ni kitorang naik sebab nak ke Blue Pool
jalan punya jalan tetap tak sampai2 blue pool..dah la masuk hutan..i cakap kat hubby jom patah balik je..
i tak larat..hehehe so melepas tengok blue pool..

Blue Pool - , Krabi
ini kot rupa blue pool
kredit to trekearth

sambung balik mandi

jernih kan air dia..
kalau ke Krabi jangan lupa singgah sini ye..
Kalau korang tak nak naik motor boleh je book dengan agent..
ada je pakej ke Emerald Pool..THB800-THB1000 per person kalau tak silap..tapi setengah hari je..
dari 8.30am-11.30am.. tapi macam tak best je sebab dalam masa berapa jam tu korang akan dibawa ke 3 tempat..tak puas la nak enjoy..
* Emerald Pool
* Hot Spring
*Tiger Cave Temple

Kos ke sana dengan motor:
THB150 : sewa motor
THB150: minyak pergi balik
THB400 : entrance fee untuk 2 orang
Makan : ikut perut

Emerald Pool memang best!jangan tak pergi ye

Bersambung...

Wednesday, June 18, 2014

Aonang, Krabi - Day 3

Eh dah sebulan lebih dah tapi baru update hari ke 3..hahahaha..

Actually plan kitorang, hari ke 3 nak check in Aonang Goodwill Hotel..
Hari ke 4 check in Eco Inn pulak..
so pagi tu check out dari Aonang Smile..

rupa2nye owner Aonang Smile Hotel (Day1 & 2) & Aonang Goodwill Hotel (Day3) orang yang sama..
dia seronok bila tau kitorang check in Aonang Goodwill pulak..
tak ingat nama dia, tapi orang nye baik..
so pagi tu dia volunteer nak hantar kitorang ke Aonang Goodwill..
rezeki jangan ditolak..hahaha nak jalan jauh jugak uolls..

sesi beramah mersa..hahaha

@ lobby
ambooi  pencahayaan dahsyat ni..

 sampai2 boleh check in dah..sukeee!

bersih & luas

dah owner pon sama, of coz deco pon nak sama

tapi kat sini ada bathtub..aww suke sangat!

with my love

lunch

tak ingat nama kedai..tapi food dia biase2 je..

perut dah kenyang..balik tidooo..
hari ke3, tak ada aktiviti sangat..so lepak bilik je..

bangun tido je tengok hujan lebat..
view dari bilik, nampak Haleeva Hotel..Haleeva pon cantik tau..kalau tak silap around THB750..

bangun tido, makan lagi..
nasib baik bawa maggi siap2..

After Maghrib, kitorang keluar jalan2..
plan nak cari motor sewa..

comel tuktuk tu..
baju I LOVE KRABI = THB100

next mission kitorang, cari sim card..
jangan risau..ada jual kat 7e..
make sure korang suruh dia pasangkan & active kan siap2..

Thai Sim Card = THB 49

settle semua, nak cari motor sewa pulak..

ini dia motor sewa kitorang kat sana..
actually banyak lagi design comel2, tapi kitorang pilih yg ni..
24hours = THB150
tapi minyak sendiri ye..oo ye, kalau nak sewa kena bagi diorang pegang passport..kalau tak bagi, diorang tak bagi sewa..nak tak nak kena bagi gak..tapi sorang punya je la

malam tu kitorang merempit

sebab best kita up 2 pic..hehe

pulut ayam for hubby

macam biasa la..pancake

ini dia makcik yaminla

pancake banana chocolate
sedap!tak tipu

malam tu dinner kat Arnijj Thai Food

hubby makan ni je..eh u diet ke ape?

i punya..xsedap..
THB70

teh ais pon xsedap

dah kenyang, terus jalan2..jumpa Tesco..ape lagi shopping ape yang patut

keluar Tesco hujan lebat..
kata mat rempit, hujan pon hujan la..redah jugak la..

balik, mandi & tidooo..