Tuesday, July 30, 2013

Biskut Cornflakes Madu Yang Sedap Lagi Lazat Kebabomm!!

Kerlass kan nama biskut aku..hihihi..hari ahad haritu saja la rajinkan diri ni buat biskut..kata nak raya kan, semangat mesti mau ada..hehehe..sebelum buka puasa bukan main azam nak buat 2kuih satu malam..lepas buka puasa je, kuih ke mana, aku ke mana..badan berat dah kan ,penuh dengan lemak air semua..tapi nasib baik ada si suami yang rajin membantu..mood rajin on terus..

Sekarang ni rajin sangat buat kuih..kek batik la, puding karamel la..very mak mak sangat dah ni..hehehe.. so menjelang hari raya ni jom kita buat biskut cornflakes madu..

eh tak yah jom jom sangat..dah siap dah pon..jom cuci mata tengok hasil air tangan i yang lemah lagi lembut ni..

masterchef musim ke 3

cantik ke tidak??
biar tak cantik, janji sodaap..
eh ayat cover line tu

tadaaa!!
dah siap bakar jom kita susun dalam balang..
eh memang terasa macam mak mak sangat ni..
hehehe..tapi tak tipu tau..memang sedaappp!

bye



Sunday, July 28, 2013

Baju Raya Kaler Ape???

Alhamdulillah harini dah 19hari puasa..full lagi..harap2 takkan cuti..hehehe..Tak lama dah nak raya..seronok la oii..tak sabar nak balik kampung..rindu sangat2 kat family..maklumlah setahun berape kali je boleh jumpa, time raya ni la boleh jumpa lama kan..rindu sangat..yg slalu balik kampung mesti tak rasa ape i rasa kn..i very tak sabar ok..

Alhamdulillah persiapan settle dah..semalam gi beli tshirt hubby..syok la shopping skarang ni..sales melampau..duit je tak berape nak melampau..kekeke..beli tshirt 3helai..then dapat voucher, tak kan nak tengok je voucher tu kan..jom cari barang si wifey plak..hahaha..


hasil rembatan 
baju hubby tunjuk half je

baju i kena la full..hahaha

eh macam lari je tajuk dgn story ni..




Sunday, July 21, 2013

Lip Lap Lip Lap Lampu Raya

Semalam sempat pergi Mydin..ronda2 cuci mata..then beli barang untuk masak gak..pastu ternampak la lampu raya..cantik la bila pasang banyak2..tergoda i ok..pujuk hubby ajak beli..berjaya..

murah je..mesti cantik rumah bila pasang ni..

sampai2 terus pasang..tak sabar ok..sungguh2 laki bini

cantik..view dari dalam rumah..jadi tak berape nak nampak sgt

sebab cantik letak pic 2 kali..

view dari dapur..hehehe suka suka..
meriah rumah i


Saturday, July 20, 2013

Puasa Day 11- Nasi Hujan Panas Bersama Ayam Masak Merah

Alhamdulillah kejap je dah puasa yang ke 11 kan..macam cepat je tahun ni..tahun ni puasa tak terasa letih sangat sebab cuaca pun elok je..kalau kecik2 dulu cuaca elok ke tak ke, pukul4-5pm tu confirm dah guling2 kat dapur..kekeke..

Harini aku masak..boring la pulak kan kalau pergi bazar..so harini bersilat la aku kat dapur..Menu untuk harini Nasi Hujan Panas, Ayam Masak Merah, Ikan Goreng & Sayur Bendi Goreng..simple but nice..wah matilah puji masakan sendiri nice...

RESEPI NASI HUJAN PANAS 

Bahan-bahan

serai, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pala..
kuantiti ikut suka..aku guna sikit je sebab hubby tak berapa suka rasa yang kuat..

halia, bawang putih & bawang besar

pewarna yang dibenarkan
actually nak beli merah dengan hijau tapi macam mane ntah terambik kuning..
haih..mungkin effect puasa..hahaha

minyak sapi

beras

air

susu cair 

Cara-cara

panaskan minyak sapi

tumis bawang putih, bawang merah, halia..
kalau nak blend boleh, taknak pon boleh

masukkan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pala..
tumis sampai wangi

then masukkan beras, kacau beras dengan bahan2 tadi

masukkan air..kuantiti air mesti sebati dengan beras


masukkan susu cair

masukkan garam secukup rasa, kacau

biar mendidih..

dah mendidih, tutup periuk biarkan nasi masak

yeah nasi dah masak..now time untuk letak pewarna..letak tompok2 

kacau biar pewarna sebati


nasi hujan panas saya

inilah juadah buka puasa harini
simple tapi SOOODAAP
puji diri sendiri lagi
Lariii!!!!





Friday, July 19, 2013

Tegar - Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang




Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia

Cita-citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang Maha Kuasa
Memberi jalan untukku semula

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Membantu keluarga di rumah

Sekolah dulu ku enggak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Tetapi aku tak berputus asa
Pasti yang Kuasa memberi jalannya

[*] Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rakaman

Repeat [*]
Sekolah dulu ku enggak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Paling Esa bantu dengan penuh cinta
Cinta yang penuh warna

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia

Cita-citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang Maha Kuasa
Memberi…
Memberi jalan untukku semula


Gila Mahal Nak Mampos..ptfff

semalam saja jalan bazar..pusing pusing bazar nampak ada lauk udang..udang masak kunyit je pon..tapi mcm bkuah sikit..terliur pulak tengok udang tu..tak pasal2 aku terbeli 4 ekor..kecik je pon..lebih kurang saiz macam kat bawah ni..yang aku pun ntah nape tetiba tengok udang tu macam menggoda..tergoda la i..

pastu nak gi bayar, kakak tu selamba badak je cakap 10hinggit..aku tekebil2 sambil tanya berapa kak..dia boleh jawab dengan selamba RM10.sekor RM2.50..

cekik darah betul..macam tu ke cara berniaga??tamak punya pasal..ish ish..
maybe misi & visi kedai tu 'sebulan punya jualan, profit untuk setahun'
tahniah kak, anda berjaya mencapai misi & visi!


Wednesday, July 17, 2013

Bunga Hari Raya Untuk Bilik

macam tak aci kan kalau aku je yang beraya..sekali sekala kita bagi rumah pulak beraya..so kalini bilik terpilih..clap clap clap...ish macam budak2 pulak..ok sebenarnya nak story pasal bunga yang aku baru beli..murah je uollss..beli kat Padang Besar je..eh silap padang besaq je..RM15-20..banyak design, sedia duit je..hehehe

cantik kan
mula2 nak beli putih..tapi hubby kate tak naik nanti..pandai dia tu..


ok jom tengok bilik aku after ada bunga yang comey comey itu


pandai u dear..naik terus..hehehe

ok bye

Monday, July 15, 2013

Bedak Tanakha/Tanaka Murah Je Oii..


sekarang kan heboh pasal bedak tanakha dari Myanmar..Lepas Nora Danish cakap dia pakai tu untuk jaga kulit, sume nak try kan..eh sape tak nak cantik..mana tau lepas pakai terus muka betukar jadi Nora Danish..kau tak nak?kahkahkah agak-agak la kan.

Tapi serius lepas pakai bedak tanakha ni kulit jadi best je..tapi bukan la hari 1st pakai terus licin ye adik-adik..meh nak share fungsi bedah tanakha ni..

Fungsi:
*  Boleh Kecutkan jerawat & Hilangkan Jeragat
* Menghaluskan dan melembutkan kulit
* Pelindung kepada cahaya matahari
* Boleh dijadikan sebagai bedak sejuk dan foundation
* Mencerahkan Kulit
* Sesuai untuk wanita & lelaki

Cara Pakai:
* Basahkan muka terlebih dahulu
* Basahkan jari or span, then sapu ke muka
* After 20minit ke 30minit basuh muka
* Boleh di bawa tidur ye


macam -macam jenis perisa

Bagi yang baru nak cuba boleh beli yang 40gram..
Murah je..RM12/pcs
Postage RM6
Murah kan..






jom try


yang ni paling laris
so kalau berminat boleh emel i 
ikafantasicloset@yahoo.com


Friday, July 12, 2013

Buka Puasa Makan Ape Tu

Pejam celik pejam celik kejap je dah 3hari kita puasa..eh lagi 27hari nak raya tau..baju raya tak beli lagi ni..over tau

sana sini update blog makan ape buka puase.aku je tak update2..eh mana blh..kena update gak..semalam pukul4.30 balik keja terus pergi bazar ramadhan bayan baru..mula2 plan beli mana yang wajib je, macam nasi 2, kuih 1, air 1..jimat betul plan ni kan..bagozzz..tapi sampai2 plan terus betukar..eh bukan aku je kan macam ni..uollss pun kan..

nasi ayam panggang madu..aduhh telan air lior je tengok..


sodap2..tapi serabai tu kuah dia masin..eh serabai ke?maybe nak ubuh gula, tapi ubuh garam..kekeke..takpe pose kan..dimaafkan..


jalan depan sikit jumpa cucur udang pulak..dua2 laki bini pandang muka masing2..tak kan pandang je kan, terus laki aku keluar ayat, 'abg teringin nak makan ni' hahaha..ok jom beli

ini hasil membeli belah semalam..nasi kurang satu ni

selalunya sahur aku akan masak..masak simple2 je pon..semalam masak paratha & gulai daging..tapi masak sikit je sebab hubby tak nak sahur..eh tapi bukan sahur pun semalam, makan before tido je..hehehe..

harini buka makan ape plak ye..macam mane nak diet ni..adehh..

eh nak tengok tak anak buah aku yang comel2 bangat..

yang depan & skaf pink tu anak kakak aku
yang tudung kelabu coklat tu dua2 anak spupu..
comel betul diorang ni..geramm..rindu pulak..





Monday, July 1, 2013

Photo Frame Burung

Sejak jadi isteri orang ni, aku rajin sangat hias rumah..memang dari dulu lagi minat bab2 deko rumah..tapi hajat nak jadi macam eric leong tidak kesampaian..sian..hehehe..Bila dah ada rumah sendiri ni baru la tau kenapa dulu mak selalu suruh kemas rumah, menyapu, mop lantai..ok tq mak..now anakmu mengerti..gittew..

Hari tu ajak hubby pergi jalan Jusco Queensbay..ok tipu, dia yang ajak aku sebab nak tengok superman..habis tengok wayang, ronda Jusco..then jumpa ini barang..murah je uollss..RM9.90/2pcs..

apa tu

cantik kan..siap tarik langsir sebab nak dapat efek pcahayaan..
ok nnt kita beli lagi ye..