Wednesday, February 27, 2013

Pengat Pisang Chef Ika..


Ewah2.. ikut suka je kan nak berchef2..haha sekali sekala apa salah nye kan uollss..now mood tengah rajin nak update pasal menu minum petang harini..selalunya bukan tak rajin nak update tau, tapi selalunya menu petang hubby beli..jadi tak perlu update..muahaha..tak lawak ok..

ok meh nak share resepi..eh ada ke yang nak resepi??hehe..ni resepi untuk yang tak tau buat je ok..yang tau buat diam je tau..

ni bahan-bahan:-

gula melaka..kalau yang tak hancur pun takpe coz nanti akan cair jugaak

santan..i guna santan kotak je..kalau guna santan ori lagi power wa cakap sama lu..


biji sagu..yang ni kena rendam dulu..ikut suka nak letak banyak mana..lagi banyak lagi auumm..

daun pandan..basuh dulu ye..i saja biarkan pic air tu..itu bukti kena basuh..hahaha

pisang..ikut suka la nak guna pisang ape..janji sesuuwaii..

cara-caranya:-

masukkan santan dalam periuk..ikut suka nak masuk banyak mana, banyak santan, banyak lah kuahnye

masuk kan gula melaka tadi secukup rasa..jangan sampai terlebih coz nanti terlalu manis plak ye

next..daun pandan..kacau pelahan, api pun pelahan je..

tengok, nak sebati gula dengan santan kan..

masukkan sedikit garam..sikiiit je..untuk bagi rasa dia balance..

dah mendidih, masuk kan sagu yang dah direndam

masuk kan pisang..kacau lagi..perlahan2 je..

kuah dah pekat boleh la tutup api dan hidang!!

bye




2 comments:

  1. wow sdapnye pengat pisang... fav jgk tu :)

    ReplyDelete
  2. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete