Sunday, February 26, 2012

Ten Things You Need For A Perfect Picnic


Hi peeps!
harini saya sopan pulak nak bagi  tips untuk anda anda dan anda di luar sana yang dah tak sabar nak pergi picnic..tak kisah la nak pergi berendam kat selat melaka ke, theme park ke yang penting PICNIC!


untuk wanita ye..untuk lelaki jangan tanya saya




Purse/Handbag/Wallet
Yang ini adalah sangat penting kerana, tak bawa ini maka tak jadilah picnic


Perfume
Ehem ehem dah puas berendam mesti nak balik kan. Before balik tak kan tak nak mandi, so spray la sikit


Face Powder
Ni penting ye untuk semua gegurl di luar sana

Lipbalm/Lipgloss/Lipstick
Bila kita bejemur tengah panas, sometimes kulit and bibir akan mengelupas. Another important thing!

Sikat
Rambut yang kusut masai tu tak kan nak biar kan je

Cermin
In case tempat yang korang nak pergi picnic tak ada toilet or ada toilet tapi tak ada cermin..SERAM...so, kalau bawa tak perlu risau lagi nak sikat rambut yang kusut masai tadi

BB Cream
Pada siapa yang pakai la..For me, Yes, important!

Sunglasses
Untuk halang pancaran matahari dan agar diri kelihatan anggun dan bergaya

Body Lotion/Sunblock
Guna sebelum dan selepas mandi

Coklat
Untuk tembamkan badan..hehe..kot lapar kan?


okla..selamat berpicnic!







Saya Sudah, Anda Bagaimana??

Ewah ewah..tajuk entry macam iklan pilihan raya pulak kan..

SAYA SUDAH ANDA BAGAIMANA?

Sekarang try imagine yang cakap dialog ni kawan kita bangsa hindu yang dalam iklan tu..hehe..alololo!




Sebenarnya nak cakap pasal ni





KAMI SUDAH ANDA BAGAIMANA?

Friday, February 24, 2012

Thursday, February 23, 2012

Ombak Rindu Yang Best


Sila dengar ini lagu

Adik Faris Tiada Lagi

Aku baru terbaca pasal adik Faris ni semalam..tak tau nak cakap macam mana..kita orang dewasa pon tak mampu nak tanggung kesakitan, inikan adik kecik yang baru berusia 6 tahun..pagi ni aku dapat tau yang adik Faris telah pon meninggalkan kita semua..
Al-Fatihah..

Sayu bila tengok adik comel ni yang terpaksa menghadapi dugaan yang cukup hebat..Semoga roh adik Faris dicucuri rahmat..Amin


Faris 


Sayu

"Sejak bila Faris dimasukkan ke Sime Darby Medical Center Subang Jaya (Subang Jaya Medical Center)?," tanya saya.



"Sejak 1 Februari, masa itu dia kena sawan dan ada kesan kepada otak. Hari ke empat doktor ambil air tulang belakang dan dia dilaporkan dijangkiti penyakit Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, HLH. Ringkasnya, barah darah. Semalam ketika terlantar, dia nampak berupaya menggeleng-gelengkan kepala walaupun doktor kata paru-paru tidak begitu berfungsi dan hati dia bengkak. Doktor hendak dia berehat dan kemudian diberikan ubat tidur," ujar anak kelahiran Jawi, Seberang Prai, Pulau Pinang itu.


Untuk lebih lanjut klik SINI


Wednesday, February 22, 2012

Jom sertai bloglist kertas warna merah



aku pun tak tau apa yang jadi kat aku..hari ni aku rajin terjah blog sana sini..jumpa contest yang agak-agak macam cool terus join..

TARA!!
ni satu lagi contest yang agak cool untuk di join

Antara Kategori Yang disediakan

Blog Peribadi Terbaik
Blog Informasi Terbaik
Blog Masakan Terbaik
ShopBlog Terbaik
Facebook Page Terbaik

Pilihan Aku : Blog Peribadi Terbaik *malu*


so apa lagi, mari kita malu beramai-ramai..kikiki

SEGMEN: Jom Blogwalking + Follow


Terjah sana terjah sini, jumpa blog cik SANDRA ni..

So, siapa yang nak join, boleh klik banner tu ye..

tag:


CD pon ada perasaan

Korang ada hobi pelik tak? hobi pelik macam orang kumpul setem kau kumpul sampul surat..muakakaka lawak pulak kalau kumpul sampul surat kan? Tapi yang pelik, unik, lawak tu la yang best tau..eh, bukan aku ye yang kumpul sampul surat tu..nonono.. Tapi aku ni suka sangat kumpul CD..ye CD..hehehe ntah pape la kan..tapi dulu la.sikalang tak lagi..dulu tu masa sekolah menengah sampai u kot..tapi kat u pon dah malas..

Actually, dulu masa kecik-kecik aku rajin sangat buat video ke, slideshow ke and macam-macam lagi la..selalu buat kat movie maker..dah siap, aku akan burn kat CD..cool tak gua?? hahaha..pastu CD tu aku simpan la..selalunya video tu aku buat macam letak pic aku & family ke, kawan-kawan ke and masa kat u aku pernah buat pic aku & hubby pastu siap letak lagu dealova..muakakaka..jiwang tau! 

Dan sebenarnya bak kata Yuna, aku minat kumpul CD ni sebab banyak CD yang cantik-cantik..selalunya macam ni kan..kosong je..


Tapi sekarang CD pon dah maju..yang kosong tu dia ganti dengan pic-pic yang best..comelkan?


ni aku google je kat tenet

Okla, kat sini aku nak bagitau korang sikit tips pasal CD ni.. Kalau korang nak buka CD tak kisah la kat laptop ke, pc ke kan, kalau lambat, korang jangan salahkan CD tu..dia tak bersalah pon..
Sebenarnya CD tu lambat sebab isi kandungan dia..Contohnya, tak lama lagi Adnan Sempit 2 nak keluar kat wayang kan, tapi korang kan busy jadi tak sempat nak tengok..so, beli jela CD kat apek tepi jalan. 



nampak tak anak panah tu? means data dalam CD tu banyak tu la..so, maybe kalau nak buka, take time sikit berbanding dengan CD ni

ok sekarang tengok CD ni..yang kaler gelap sikit tu, kurang dari CD yang atas kan. so, data dia kurang dari yang atas..Maybe nak buka dia sekejap je..tak selambat mcam CD kat atas tu..

So kalau korang beli CD, play guna Media Player, then tunggu lambat sangat tu, jangan korang cancel then buka pulak guna GOM ke Media Classic ke apa ye..tunggu saja..coz kalau jap-jap cancel, akan 'hang' la laptop tu..
Mudahkan??












Tuesday, February 21, 2012

Jom Main Money Drop

Ahad malam hari tu, tak tau nak buat apa.tengok tv macam tak ada cerita best..pastu buka Astro, ada rancangan MONEY DROP..aku cakap kat hubby nak main la jap lagi..dia boleh gelakkan aku..pastu aku tengok dia khusyuk tengok tv, aku pon buka website MONEY DROP and register..kekeke...
after register, kat website tunjuk yang permainan akan bermula lagi 3minit..aku pon apa lagi, pujuk hubby buka Astro and ajak dia join..hehe..akhirnya dia termakan pujuk rayu aku and duduk sebelah aku ngadap lappy..muahaha..cayang u!

mari TERJAH!



Pastu tepat pukul 9, game pon start..Teruja punya pasal, aku cakap kat hubby yang aku bedebar gila bongok kan?..habis aku kena gelak besar..malu i..
Pastu soalan 1st yang aku ingat, dia tanya, antara produk Apple yang mana paling awal..pastu habby dengan yakin dan bangga cakap  'iMac!cepat syg..hentikan masa!!!aku pun ikut jela..orang tengah bedebar la kata kan..pastu dah henti masa, masing-masing pandang sama sendiri..hubby dah gelak and lari jauh-jauh sebab aku cakap kalau salah siap dia..hahaha..over kan aku..tapi sebab hubby aku hebat, jawapan kitorang betul!!!yehaaa..






seronok gak main game ni, boleh tambah ilmu orang kata..so next week i'll play this game..

hahahaha gelak macam bakal jadi jutawan lettew!



Iklan


visit www.ikafantasicloset.blogspot.com for more details!!




Tuesday, February 14, 2012

Kiut Cangat

hah! tajuk pon dah bajet kiut kan..so apa lagi..jom tengok apa yang kiut sangat tu




kalau stress buat addmath, terus masuk mulut sedap gak

 alala omey nyaaaaa

 confirm tak kan buat kopi..sayang okey

 tidur tak bangun dah!!

eraser ke?? letak dalam peti ais boleh

 tiap-tiap 5minit nak basahkan rambut la camni
phewiiitt

 alala bestnya kalau dapat

 tiap-tiap hari nak pergi sekolah sebab nak belagak
nak ni nak ni

cutenye!

BEST PHOTO CONTEST


klik & join : BEST PHOTO CONTEST

Hi darl!!

Actually harini tak tau nak update pasal apa..klik sana klik sini, jumpa blog aweks sorang ni..dia ada buat contest..tengok hadiah dia macam best kan, apa kata kita join!!




“ Saya rasa gambar saya best kerana, tiada yang lebih best dari bersama yang tersayang”


Tag :

Friday, February 10, 2012

Rambut Ada Minyak??Erkk~

Assalammualaikum~

Sopan tak aku bagi salam..hehe harini bukan nak cerita pasal sopan ke tidak ye..tapi nak share sikit info pasal rambut..kan orang kata sharing is caring..tak gitu?

Semalam aku ada google pasal tips nak elak rambut gugur kan..masa google tu banyak gak la tips aku jumpa..ada gak tips yang aku buat sendiri..muahaha..after this, penuh la blog aku dengan tips-tips yang berguna#tepuk dada tanda bangga#

Tau tak macam mana rupa rambut berminyak? Kalau tanya aku mungkin rambut tu berkilat-kilat, mungkin mereka-mereka yang nak senang sikat rambut, jadi letak minyak di rambut, mungkin juga minyak tertumpah di rambut..ok tak kelakar ye..

Kenapa ada tips nak elakkan rambut berminyak, tapi orang lelaki kebanyakkan pakai minyak rambut??pelik!


kilat kan rambut dia..mungkin dia menggunakan minyak yang mahal
-google image-

Ok kat sini ada tips nak elakkan rambut berminyak..


  • Campurkan syampu dengan kuning telur dalam satu mangkuk air suam, then cucilah rambut seperti biasa..Lakukan dua kali seminggu..Insyaallah, kuranglah minyak tu..


Syukurlah aku tak da masalah ni..kalau ada jenuh lah aku dengan kuning telur tu..yerrk!!Dari kecik lagi aku tak suka kuning telur..nak tau sebab apa?? sebab..

































MAKAN KUNING TELUR KENTUT BUSUK!!!
ini tips aku buat sendiri

google

Thursday, February 9, 2012

Tips Kurangkan Rambut Gugur

Sejak dua tiga minggu ni, aku rajin menyapu di halaman rumah sambil ditemani angin sepoi-sepoi bahasa..sekali sekala angin bertiup kencang, rambut pun beterbangan..terasa HOTT okey!!!

-kredit google-

hahaha nak menipu pon agak-agak la yerk..rumah aku kat penang ni mana ada halaman nak menyapu bagai..hehe..
actually sejak dua tiga minggu ni, bila aku menyapu bilik, ruang tamu ke, mesti ada banyak rambut..panjang-panjang pulak tu..confirm rambut aku la tu..hahaha.cuak gak tengok bukan main banyak lagi..kalau duit yang kat lantai tu takpe la jugak..so, aku pon google cara nak elak rambut gugur..boleh kita sama-sama try..

CARA-CARANYA :

Dapatkan beberapa helai daun lidah buaya & daun bunga raya



Ramas atau mesin hingga lumat dan lumurkan kat atas kepala..Jangan lama sangat..Dalam sejam then cuci sampai bersih.

Jangan buat sekali je ye..buat banyak kali..Insyaallah, kuranglah gugur rambut tu

Eh, macam dah try pulak kan..belum lagi, aku pon baru nak try..tapi jenuh nak cari daun-daun tu kat oversea ni..bluekkks

Selamat Mencuba!!

Tuesday, February 7, 2012

Dulu dan Sekarang

Kalau tanya budak-budak sekarang, apa yang korang buat untuk isi masa lapang?apa yang korang main masa lapang? mesti jawapan diorang FACEBOOK, TWITTER and macam-macam lagi la..

gambar hiasan

haritu, masa teman adik aku pergi POPULAR aku nampak something yang aku rindu sangat-sangat nak main..so apa lagi, grab one tapi adik aku belanja..hahahaha..yela, student-student sekarang kan tengah kaya raya..nak tau apa benda tu??ok cekitdaut!!











OMG!!!!

siapa yang pernah main je yang tau betapa bestnya mainan ni..kan kan??
tapi sekarang ni jarang sangat nampak budak-budak main benda-benda macam ni..
jangan cakap HAPPY FAMILY or SNAP, entah-entah CONGKAK & GALAH PANJANG pon tak semua tau.betul tak??
takpelah, maybe tu semua sebab peredaran zaman..zaman baru, makin canggihlah mainanye..

happy family

snap!


Bai




Sunday, February 5, 2012

Online Boutique





Hi dear!!, juz wanna inform, saya baru lancarkan new blog..bukanlah blog berceloteh..tapi Online boutique a.k.a BIZ BLOG..so kepada sesiapa di luar sana yang mencari baju ala-ala korea, beg yang sangat cute, baju kurung cotton comel, kain ela yang sedap di pakai, tudung yang selesa &will update more soon, boleh cuci mata & grab one..murah dan sesuai dengan anda gadis-gadis cute di luar sana..
Cekitdaut!!


Hi, Just a simple update.. Visit my new blog a.k.a BIZ BLOG..ada banyak baju ala-ala korea, beg yang comel, baju kurung, kain ela, tudung dan banyak lagi..semua nye murah-murah..if berminat sila emailkan maklumat ke ikafantasicloset@yahoo.com


TQ

Thursday, February 2, 2012

Tom Yam Campur


Last week balik Perlis. Sempat gak pergi jalan-jalan Padang Besar..Selalu balik, tapi jarang pergi shopping situ..Haritu hubby cakap nak beli perencah tom yam..
So, kitorang pergilah beli..

Tada!!ni la dia perencah tom yam cap udang..memang keluaran Siam tapi Halal..
So rembat 1..


Semalam aku try buat..OMG!!menjadi okey..hahaha over kan..bolehla..terasa gak la macam tom yam kat kedai-kedai seafood tu hah..selalu buat mesti rasa macam biasa je..tapi ni lain tau..
Nak tau tak macam mana buat dia??

RESEPI TOMYAM CAMPUR

Bahan-Bahan :

1. Perencah Tom Yam Udang (Jenama di atas ye, jenama lain tak tau la rasa tak)

2. Bawang Besar (Hiris)

3. Cili Basah Merah (Hiris)

4. Jagung comel (Hiris)


5. Serai

6. Limau Kasturi/Nipis (Airnya)

7. Daun Limau

8. Lobak (Boleh je letak sayur ikut selera)

9. Cili Padi


10. Sotong, Daging, Udang (Ikut suka)

11. Susu Cair

12. Garam


Cara- Cara :

1. Panaskan air dalam periuk

2. Masukkan perencah tomyam 3-4sudu (nak pedas tambah lagi).Kacau..

3. Masukkan serai dan daun limau

4. Perahkan air limau dan tambah garam secukup rasa

5. Masukkan bawang dan cili merah, cili padi

6. Masukkan sayur-sayuran tadi

7. Dah mendidih masukkan udang, sotong daging



Dah siap!!


cair

tapi sebenarnya dalam pic tak siap lagi..sebab lupa nak masukkan susu cair..dah masuk mangkuk baru perasan cair..masuk balik dalam periuk..hehehehe

Lastly masukkan susu cair, so kuah akan jadi pekat..

Confirm sedap

Terasa diri begitu beharga bila suami cakap sedap#lariiii#

-Juara Masterchef Musim Ke2-